Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČASTÉ OTÁZKY

Nejčastější otázky. Vy se ptáte, já odpovídám (možno přidávat komentáře)

1. KOLIK STOJÍ RASTA COPÁNKY?
2. KDY MÁTE VOLNÝ TERMÍN?
3. JAK DLOUHÉ VLASY MUSÍM MÍT?
4. CO JE TŘEBA PŘED PLETENÍM DOHODNOUT?
5. JAK SE PŘIPRAVIT NA PLETENÍ COPÁNKŮ?
6. NIČÍ COPÁNKY VLASY?
7. JSOU NĚJAKÁ ZDRAVOTNÍ OMEZENÍ, KTERÁ JE TŘEBA ZVÁŽIT?
8. JAK MALÉMU DÍTĚTI JSTE OCHOTNA UPLÉST RASTA COPÁNKY?
9. CO RASTA COPÁNKY A MOŘE? PLAVÁVÍ? POTÁPĚNÍ ČI ŠNORCHLOVÁNÍ? (WIND)SURF A PODOBNÉ? 
10. CO COPÁNKY A SPORTY?

 


 

1. KOLIK STOJÍ RASTA COPÁNKY?
Aktuální ceny najdete na mých stránkách v ceníku: 
http://www.rasta4u.com/clanky/cenik/

2. KDY MÁTE VOLNÝ TERMÍN?
Volné termíny najdete přehledně tu: 
http://www.rasta4u.com/clanky/volne-terminy/

3. JAK DLOUHÉ VLASY MUSÍM MÍT?
Minimum10 cm dlouhé (lze zaplétat i vlasy kratší od 5-6 cm, ale copánky mohou sklouzávat; takové pletení je na vaše "riziko", že copánek sklouzne), maximum 55 cm (při delších nutno informovat při konzultaci, objednání, neb klasický materiál je pouze 60 cm dlouhý).

4. CO JE TŘEBA PŘED PLETENÍM DOHODNOUT?
Prvně si prosím promyslete finanční a časové možnosti. Zda jste omezeni nějak zdravotně (viz níže), profesně či osobně (práce, škola, rodina), sporty (viz níže) ...

  • Je třeba se dohodnout na rozsahu pletení Zda se bude plést celá hlava, nebo jen její část, nebo se nějaká část nebude zaplétat (ofina, podhol, výhol...), či se bude plést jen pár copánků. Pokud se jedná o pár copánků, tak doporučuji, aby byly v nějaké pomyslné řadě, či kolem pěšinky, kontury... Usnadní vám po pozdější česání vlasů, neb roztroušené copánky česání mohou značně překážet.
  • Je třeba se domluvit na tloušťce copánků. Pletu dvě tloušťky: normální (160-199 ks) a tlusté (do 100 ks). Pak jsou ještě micro (300-400) a ty nepletu, neb příliš zatěžují vlasy a jejich pletení dlouho trvá a mé prsty při tom trpí. Ale jednomu prvnímu zájemci na to kývnu ;) Nechť ale počítá se 2 dny pletení.
  • Je třeba mi sdělit orientační hustotu vlasů (řídké, normální, husté, fakt husté, že i kadeřnice šílela), neb podle toho nakoupím množství umělých vlasů.
  • Fajn je i připsat, jaká je délka vlasů (mikádo, na lopatky...). Pokud je máte opravdu dlouhé, tak si ty nejdelší prosím změřte. Kde jsou nejdelší je dle střihu vlasů, ale většinou to bývá na šošoli, kde židé nosí jarmulku. Pokud je tato délka větší jak 55 cm, musí se koupit jiný materiál, prodlužuje se čas pletení a zvedá se celková cena. Zatajením této skutečnosti nic neušetříte.
  • Jelikož materiál nakupuji přímo na pletení, tak je třeba dohodnout se na barvě copánků.  Můžete se kouknout do fotogalerie na mých stránkách. Najdete tu ve fotogalerii vzorník kenakalou a taky fotky mých upletených copánků. Osloví-li vás něco, stáhněte to, pošlete mi to. Můžete poslat i foto svých vlasů (fotka ideálněna denním světle a ne na přímém slunci, ne pod žárovkou, bez lesků). Barvu vašich vlasů lze copánky kopírovat, zesvětlit, ztmavit, promelírovat úplně jinou barvou a tak z černovlásky udělat skoro blond (blond-černý melír), lze použít ombré materiály (2-více odstínů v délce vlákna). můžete poslat i fotky jiných pletařek. Je možné plést jednobarevné copánky, promelírované, různobarevné...  Můžete kouknout na kanekalon-store.cz a poslat mi odkaz na barvu. Můžete navštívit obchod kanekalonu a mrknout na barvy naživo, nebo mě navštívit a já vám ukáži základní vzorník také naživo. Pokud půjde do obchodu, doporučuji především 100% kanekalon (jednobarevný a ombré). Méně pak Ultra Jumbo Braid XXL (klasické a ombré) neb více na vlasech klouže, ale copánky jsou měkčí již od začítku a údajně jsou i lehčí.  Copánky z něj vychází kratší, než se uvádí (opravdu to není dvojitá délka). A pak je ještě Syntetický kanekalon a Ombre Jumbo Braid. Poslední dva zmíněné jsou na zváženou. Nabízejí občas nevídané barvy. Ale taky jejich kvalita a praktičnost na pletení pokulhává. Nejsou tak schopné pojmout vaše vlasy a i samotná vlákna mezi sebou. Copánky pak dosti chlupatí (z copánku vylézají rychle jak vaše vlasy, tak i vlákna kanekalounu na konci copánků).. pokud půjde jen o pár copánků, nebo podplet a jiná dílčí pletení, pak nevidím zas takový problém. Není problém uplést z těchto materiálů i celou hlavu. Ale je třeba počítat s výše zmíněnými minusy materiálu. 
    Mám tu zbylý materiál kdejaké barvy a pak většinu pestrobarevných odstínů 100% kanekalonu, nějaká ombréčka. Není však pro mne možné tu mít od všech barev dostatek na upletení celé hlavy. Proto se domlouváme předem.
  • V případě pletení celé hlavy je třeba dohodnout, zda budeme plést v jedné či dvou pletařkách. Jedna šetří peníze a je lehčí se dohodnout.  Dvě šetří čas, ale je težší najít společný volný termín tří lidí. Volba je na vás.
  • Je třeba dohodnout termín pletení čas začátku pletení (ideálně osmá či devátá hodina při pletení celé hlavy tenkých= normálních copánků jednou pletařkou). 
  • V případě rozsáhlejších pletení budete požádání o zaplacení zálohy na rezervaci termínu (povětšinou 500 kč) a to buďto na účet, či mi dovézt osobně. Tu je třeba zaplatit co nejdříve. Brání to plýtvání termíny a tím mi to umožňuje vám nabídnout co nejdřívější termín.
  • Chcete-li si sebou vzít s sebou doprovod, pak mi to prosím oznamte předem. Prosím ne skupinky a prosím ne několik návštěv během pletení. Narušuje to chod pletení a tak jej znatelně zpomaluje. Když přijdete sami, budu nejraději. Od podzimka do jara si vymiňuji právo vám toto zamítnout, neb v té době řádí různá respirační onemocnění a já se svou chatrnou imunitou jsem dosti chytlavá. Již jsem takhle párkrát lehla a dalším lidem musela zrušit termín. Buďme k sobě ohleduplní, prosím. Díky. 
    Neoddiskuvatelný nárok na doprovod mají nezletilci a to zákonného zástupce ;) 
  • Potřebuji zaslat i telefonní číslo na vás. Na vás. Ne na sestru, rodiče... prostě na vás. 

Jde-li, mám radši psané zprávy než volání. Ne vždy vám mohu hovor přijmout a ne vždy pro vás budu mít hnedle zpětnou odpověď. Tyto stránky byly naplněny textem právě proto, aby nám oběma ušetřili čas

5. JAK SE PŘIPRAVIT NA PLETENÍ COPÁNKŮ?
Copánky pletu na umyté vlasy, tedy si je den předem, nebo stíháte-li ráno, tak ráno umyjte. Kondicionéry a masky pořádně spláchněte. Vlasy negelujte a netužte.
Jedete-li na delší pletení, přibalte sváču, oblíbené pytí... Máte-li nějakou dietu, vemte i jídlo k obědu. Často se to množstevně podcení. K obědu tu vždy něco lze najít. Nebo si můžete objednat jídlo z dovozu.
Vezměte si nabíječku k mobilu.
V chladnějších měsících prosím nechoďte v tílkách a halenkách bez mikiny či svetru. Občas se vám hodí i teplé ponožky. Silonky a sukně v chladnu taky nebývají dobré. Při delším pletení vám tu bývá chladno, neb se moc nehýbete. Já navíc nejsem vyznavačem tropických teplot, neb bývám z přetopených  interiérů nemocná. Ale zas mrazy tu nemám :D A pro vás přichystanou deku a teplé ponožky k zapůjčení.
Velice vás prosím, aby jste mi sem nechodili nemocní, kašlající. Často se pak od vás nakazím, neb má imunita nepatří k nejlepším. Děkuji  za respekt. Neuposlechnete-li mě, dostanete ode mě roušku :)
Pokud se cokoliv na naší dohodě změní, pak mě o tom neprodleně informujte a to na mobil. Nezvedám-li hovor, napište mi sms. Děkuji.

6. NIČÍ COPÁNKY VLASY?
Jelikož si již mnoho z vás nechalo v copáncích pohodlně dorůst vlasy, pak primárně copánky vaše vlasy rozhodně nepoškozují.
Ale je třeba, aby  jste počítali s tím, že pokud máte vlasy po trvalé  nebo po extrémním zesvětlovaní vlasů (světlé blond a dámy, co šly z černé na světlou barvu), pak jsou vaše vlasy suché a lámavé. Stejně tak některé často žehlené a kulmované vlasy jsou v obdobném zoufalém stavu. Takové se mohou v copáncích namáhat natolik, že se zničená část vlasu definitivně ulomí. Za to ale nemohou copánky, ale váš přístup k vlasům před napletením copánků.
Zvážit pletení by měli i lidé, kterým nadměrně vypadávají vlasy. Copánek něco váží a  může takové vlasy zbytečně přetížit a copánek upadnout i s vytrženými vlasy
Pokud máte řidší a jemné vlasy, pak je lepší copánky nosit kratší dobu (2-3 měsíce). To aby jste nezpůsobily jejich přetížení a vytržení.
Poslední věc, která k tématu patří je šetrné a trpělivé rozčesání cuchanců po rozpletení copánků. Pokud budete vlasy při rozčesávání rvát, nedejbože namokro, pak si je můžete taky poškodit. Doporučuji vám si před rozpletem přečíst článek, který jsem o rozplétání sepsala:
http://www.rasta4u.com/clanky/rasta-copanky/sundani-rasta-copanku.html

7. JSOU NĚJAKÁ ZDRAVOTNÍ OMEZENÍ, KTERÁ JE TŘEBA ZVÁŽIT?
Pokud máte alergii na psa, pak vás musím upozornit, že v mém bytě se momentálně může vyskytovat jezevčík. Nemusí bbýt v místnosti přítomen, ale velmi citlivý jedinci mohou i tak mít nějaký problém. Pardón. Jinak je to pes tuze hodný a mazlivý. V žádném případě jej nekrmte.
Díky nezanedbatelné tíze napleteného materiálu (pro kdekoho překvapivé) nejsou vhodné pro lidi s problémy s krční páteří. Pokud i tak neodoláte, je lepsí plést copánky kratší než v maximální délce (např. jen na lopatky).
Copánky by měli zvážit i lidi s alergií na plasty, s citlivou pokožku, lidi s akutními kožními problémy (boláky, podrážděné červené plochy).
Při parazitálním napadení (vši) okamžitě a nekompromisně končíme pletení ... Především tedy u malých dětí prosím rodiče, aby hlavu doma ještě prolustrovali. Díky.

8. JAK MALÉMU DÍTĚTI JSTE OCHOTNA UPLÉST RASTA COPÁNKY?
Pár copánků zvládne kdejaké děcko. Celá hlava trvá poměně dlouho ( dospělí sedí i 12 hodin na místě, dvanáctleté třeba i 10 hodin) a i dospělí mívají problém vydržet. Za mě je to vhodné až od 11 či 12 let a i tak je třeba třeba zvážit, zda teenager vydrží sedět.  Zároveň zapletená celá hlava je dosti těžká, takže je velmi vhodné se zamyslet i nad délkou copánků (s kratšími se zkrátí doba pletení a hlava je lehčí). Pro mladší ročníky mi přijdou vhodnější francouzské copánky, maximálně pak kombinace francouzských a hrubších rasta copánků.

9. CO RASTA COPÁNKY A MOŘE? PLAVÁVÍ? POTÁPĚNÍ ČI ŠNORCHLOVÁNÍ? (WIND)SURF A PODOBNÉ?
Jedete-li s čerstvě napletenými copánky k moři, nezapomeňte si jemně namazat i viditelné cestičky na hlavě opalovacím krémem, nebo si vemte šátek/čelenku. Předejdete tak bolestivému spálení cestiček, odkryté kůže hlavy.
Co se moře a plavání týče, s celou popletenou hlavou spíše doporučuji styl  na "paní radovou". Tedy hlavu hore a ne pod vodu. Ošplouchnutí copánků nevadí. Ale pokud copánky namočíte, velmi vám ztěžknou. S tím prostě musíte počítat. Po koupacím dnu v moři si hlavu s copánky opláchněte čistou vodou pod sprchou. Je třeba počítat s tím, že velmi časté namáčení vede k chlupacení (vylézání vlasů z copánků). Tedy počítejte s tím, že časté namáčení může degradovat jejich vzhled. Vřele doporučuji, aby se copánky příliš nepotkávaly s pískem. Především při rozplétání copánků to pak docela drhne. Ale nebuďte kvůli tomu zas úzkostlivé. Radši si tu dovolenou užijte :) Namočené vlasy dlouho schnou, což v létě vadit nemusí. Může to být i docela osvěžující.
Potápění a šnorchlování s copánky moc nedoporučuji, kvůli jejich těžkosti při namočí a degradace estetiky copánku (chlupacení copánků). Byla u mě však jedna pani, která copánky vyloženě vyžadovala na potápění. Já bych tedy radši volila kombinaci fr. a rasta copánků s kanekalonem.
Se surfingem jsem nezaslechla stížností. Ale platí vše předešlé. Po namočení copánky těžknou, dobré je pak spláchnout čistou vodou, následně dlouho schou a může se rychleji degradovat jejich vzhled.
Vše je na vašem konečném zvážení.

10. CO COPÁNKY A SPORTY?
Je-li copánků celá hlava, je potřeba počítat s tíhou copánků (podle toho vybrat i délku copánků při pletení) a taky fakt, že je lepší copánky mýt ideálně 1x týdně. Budete li je potřebovat mýt častěji, pak počítejte s rychlejší degradací jejich vzhledu. Časté namáčení vede k chlupacení, tedy vylézání vlasů z copánků).
Pro plavkyně popleteno celou hlavu nedoporučuji.  Jsou špatně k sehnání opravdu velké plavecké čepice (pro přirovnání si představte plaveckou čapku pro Marge Simpsonovou). 
Doporučuji totiž max styl "na paní radovou", aneb drdol a hlavu hore nad hladinou. Ošplouchnutí nevadí. Co se častého namáčení týče, tak copánky hodně těžknou a opravdu dlouho schnou.

U sportů, kde se používá helma je copánky na celé hlavě taky třeba zvážit. Čím uzavřenější hlema je, tím je větší problém. Copánky totiž přidají na objemu celé hlavy. Největší problém je s motorkářskou, nejmenší pak s cyklistickou. Je třeba zmínit i sporty jako je hokej, lyžování a snb, horolezectví (ferraty),  jezdectí.... Případně existují i půjčovny a vy si na den/víkend/týden můžete půjčit větší velikost helmy. A třeba i hlema z Lidlu či Decathlonu za pár stovek plní ochrannou funkci, neb je li to helma, je to ochraná pomůcka a ta musí splňovat závazné ISO normy.
S běháním nezaznamenán problém. Jste-li ale vrcholová atletka, je potřeba zvážit opět tíhu copánků, jejich intenzitu mytí, délku jejich schnutí.
Já s copánky lozila a jen jsem si je musela splétat, aby se mi nedostaly do jistítka a sebe neskalpovala a neohrozila spolulezce.

 

Pardon za pravopisné chyby. Občas jsem matla a tuto stránku jsem psala co nejrychlejí, aby vám byla k užitku. Když mě na nějakou chybu upozorníte, tak budu ráda a ještě radši si ji opravím. Další nejčastější dotazy ráda doplním a zodpovím.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Radek Heyda - :)

Dobrý den, měl bych dvě otázky..
1. ničí se copánky napřiklad, kdybych s nima chodil do posilovny a vystavoval je potu?
2. Jaká je ideální délka vlasu na pletení copánků, aby byly pořádně husté a pevně drželi.
Děkuji za odpověd :)

Anonymní - .....

Prosím prosim. Chci se zeptat. Budou se mi copánky ,,třapatit" třeba skrze polštář??

Míša RASTA4U - Re: .....

Podle toho, jak moc se vrtíš v posteli při spánku a jiných aktivitách, jestli spíš na zádech/boku...z jakého materiálu máš polštář... copánky, jak husté máš vlasy.... černošky jsou zvyklé spát v saténových čepkách, kápích, šátcích...aby se jim eliminovalo ošuchávání copánků o polštář.

Pokud se provozují nějaké činnosti v helmě, je dobré pod helmu dát šátek aj., aby helma klouzala po šátku a ne po copáncích.
Míša.