Jdi na obsah Jdi na menu
 


MATERIÁLY - RASTA COPÁNKY

Aneb z čeho všeho pletu.

Copánky pletu nejčastěji s přidáním umělých vlasů (kanekalon). Díky nim jsou copánky trvanlivější jak z vlastních vlasů, objemově bohatší a lze tak samozřejmě prodloužit i vaše vlasy (naplést copánky delší jak vaše vlasy.

kanekalon -  Obrazek   Obrazek - chemlon

CHARAKTERISTIKA JEDNOTLIVÝCH MATERIÁLŮ:

Kanekalon (profi)
         vzorník kanekalon

  • Jsou to syntetické vlasy . Kanekalon je profesionální materiál na pletení používaný v salonech. Je používán i na výrobu paruk. Má strukturu pravých vlasů. Je to nejlepší možná varianta.

  • V trvalé nabídce sou desítky, ba i stovky odstínů od přirozených až po extravagantní. Poslední leta nabídku rozšířily ombré materiály, ve kterých přechází jedna barva v druhou.
    Existují rovné varianty, jakožto i různě zvlněné a pokroucené.
    Vzorník barev kanekalonu 
    zdeMůžete se i inspirovat nevšedními barevnými kombinacemi v této galerii.

  • Trvanlivost copánků: až 6 měsíců. Doporučuji ale nosit max. 3-4 měsíců. Pak je dobré přeplést alespoň kontury. Nejpozději po 6 měsících je dobré přeplést komplet.

Chemlon (economy) - Z TOHOTO MATERIÁLU JIŽ NEPLETU

  • Chemlon je umělé vlákno (polypropylen). Nejedná se o profesionální materiál. Dá se sehnat pouze v odstínech dle momentální nabídky výrobců a prodejců . Většinou jsou to různé barevné valéry (různé pestré barvy, jejich odstíny: zelené, modré, fialové, červené, vínové ... to v kanekalonu prakticky neexistuje). Nevýhodou je, že kromě černé je sehnání jiné přirozené barvy (blond, hnědá) velmi obtížné až takřka nemožné. Je o pár stovek levnější než kanekalon. Proto jej uvádím jako  "Economy" variantu. 
  • Copánky z chemlonu mají tu nevýhodu, že poměrně rychle žmolkovatí. Při mytí oproti kanekalonu nasákávají ještě více vody a to může zbytečně přetěžovat kořínky. Díky tomu i mnohem déle schnou.
  • Chemlon se dá sehnat v různých barevných odstínech, které ale bohužel nebývají vždy dostupné. Dá se sehnat černý, tmavě hnědý, béžová na blond vlasy. Dále pak bílý, různé modré, oranžové, červené, zelené, fialové, růžové... odstíny.
  • Trvanlivost copánků:3 měsíce. Při dlouhodobějším nošení doporučuji komplet přepletení.

  • Pokud jste na pletení z chemlonu zvyklí a chemlon si sami opatříte a nastříháte, pak nemám problém vám z něj copánky uplést. Ale rozhodla jsem se z něj již copánky nenabízet, neb těch pár ušetřených stovek mi za ten propastný rozdíl v kvalitě materiálu nepřijde adekvátní. Aneb šetření na nepravém místě. 

Vlastní vlasy (basic)
         copánky z vlastních vlasů
 

  • Tyto copánky se dají plést i jen z vlastních vlasů. Copánky ale vypadají poměrně řídké - velmi závislé na hustotě vašich vlasů, nicméně copánky vypadají málo bohatě i vlasatých jedinců..
  • Trvanlivost copánků: max. 1 měsíc. 
    Mluvit o nějaké konkrétní trvanlivosti u copánků z vlastních vlasů je velmi ošemetné. Velmi záleží na hustotě, kvalitě a střihu vašich vlasů, jak se vrtíte v posteli, jestli nosíte čapky/helmy...jak často budete copánky mýt, jestli budete plavat či potápět se ...  A faktor asi nejdůležitější: je otázka, co ještě vám bude připadat na hlavě nositelné. Většinou tyto copánky z vlastních vlasů volí holky bosorky a divožínky, kterým nevadí trochu divočejší přírodní vzhled. Po pár dnech či týdnu  nošení je třeba počítat s jemných chlupacením copánků. Jak jde čas, jsou copánky divočejší a divočejší.
    Být na mě, tak tuto variantu nepletu. Ale žádali jste mě o ni, tak jsem vás vyslyšela.

 Vlna a jiné příze - Z TĚCHTO MATERIÁLŮ NEPLETU

  • Některé pletařky používají i jiné příze pro pletení Rasta copánků. Já z nich ale nepletu. Většinou se jedná o bavlnu, tudíž je to nesyntetický materiál. Péče o copánky je s nimi obtížnější, materiál při mytí velmi velmi těžkne, je nevzhledný, výběr barev nepostačující a trvanlivost materiálu velmi malá.
    Pokud ale chcete pár copánků z barevných bavlnek a přízí, nebráním se. Ale spíš si budete muset materiál přinést sami.

 

Náhledy fotografií ze složky VZORNÍKY