Jdi na obsah Jdi na menu
 


SUNDÁNÍ RASTA COPÁNKŮ

Praktické rady, jak si rozčesat rasta copánky

Pokud nastal čas sundání copánků, pak je dobré si pro to vyšetřit radši celý den. Někomu to trvá déle, někomu krátce. Tak aby vás to nezaskočilo. Je fajn si přizvat i někoho napomoc.
Pokud rozplétáte francouzské copánky, není to nikterak složité. Pokud jsou pleteny z vlastních vlasů, jen přestřihnete gumičky, pokud je máte pletené i z kanekalonu a až do konce, tak ustřihnete copánek nad uzlíkem či zataveným koncem, copánek rozpletete, vyčešete vlasy. Pokožku hlavy je pak nutné velmi dobře umýt, neb kůže pod copánkm nebyla příliš myta.

Pomůcky:

šampon, kůra na vlasy/kondicioner, ručník, 
17793329_10155936646148448_582664911_n.jpg
nůžky, 
rovný hřeben s  kovovou špičkou/pletací jehlice či vidlička + rovný normálně hustý hřeben, 
skřipce, 
pytel/sáček/igelitka/koš
kamarádka, jídlo, pití, filmy

Postup: 
1/ umytí copánků
2/ rozpletení copánků
3/ rozčesání šmodrchů
4/ umytí vlasů šamponem + vlasová maska (např. gestil wonder)
5/  případná návštěva kadeřníka, obarvení vlasů ... 

Časová náročnost: 200 kousků za 4-8 hodin aneb čím déle copánky máte, tím déle i trvá jejich rozpletení. Pokud pak máte copánky třeba 9 měsíců, můžeto být docela peklíčko. Rozplétání copánků trochu koplikuje i namáčení copánků v moři. Bývá v nich písek a slaná voda luxusně zatahuje zacuchanou část, zpevňuje.
Jak dlouho vám trvalo rozpletení copánků a jak staré copánky to byly?

 

Před samotným rozplétáním doporučuji copánky umýt a to minimálně dvakrát a pořádně. Vymyjí a vypláchnou se tím zbytky šamponu, které zůstaly ve šmodrchu, prach, krémy... Copánky nechte uschnout a až pak se pusť do jejich rozplétání. Opačný postup (rozpletení copánků-umytí vlasů-rozčesání šmodrchů) může ještě více zacuchat vlasy. Rozčesání po té může být mnohem více náročné po stránce časové a psychické. Ale všechno jde, když se chce. Ale radši dodržte postup.

 

V dalších krocích je velmi dobré, když se k tobě přidá kamarádka. Buďto obě budete děla vše najednou, nebo ty můžeš ropzplétat copánky a ona může rozčesávat šmodrchance u hlavy. Při puštěném filmu a nějakém žvanci a pitivu nadosah je to o něco větší zábava.

 

V tomto kroku je fajn mít při sobě odpadkový pytel, igelitku... Odpadu bude dosti. Pokud nechceš přijít odélku vlasů a vidíš, kde ti končí v copánku vlasy, ustřihneš copánek nůžkami pod tímto místem. Potom copánek rozpleteš prsty, nehty. Můžeš použít i hřeben s kovovou špičkou. Špičku zapíchneš mezi bochánky copánků jen pár centimetrů nad již rozpletenou část. Pokud nemáš tento hřeben, můžeš použít pletací jehlici, kterou ti půjčí babička. Vyber si spíš užší a pevnější. Některé novodobé jsou duté a lehce je ohneš a následně zlomíš. Nemáš li jehlici či babičku, pak můžeš sáhnout po zbrani dreadařů, vidličce. je velice pevná a má tři hroty, které se ti budou taky hodit. Jehla špízy se moc nehodí. Je ostrá a a při rozplétání tolika kousků by ses mohla popíchat. Párátka jsou pro změnu zase příliš křehká. Zlámala bys jich tunu. Přemýšlím, jestli by se dal použít třeba hřebík... Jelikož mé copánky nemají uzlík, který by bylo třeba rozmotat, po dojetí ku konci by měl přidaný umělý materiál prostě odpadnout. Situaci můžou komplikovat některé vlasy ze šmodrchu pod ním. Pak to chce o něco více snahy. Ale jde to.

 

Odstraňování šmodrchů: jsou dva způsoby:
Je potřeba postupovat po kouscích a nervat to násilím, aby sis nevytrhala vlasy.
1/ Pokud není zacuchaná část příliš dlouhá a příliš tvrdá a jsou li mezi šmodrchem a hlavou nezacuchané vlasy, pak jde ty vlasy z z něj spodem vytáhnout. Jsi-li pravák, tak si stiskneš šmodrch mezi palec a ukazováček levé ruky a pravou rukou (prsty) bereš malé pramínky u kořínků (u hlavy) a snažíš se je z něj vytáhnout. Některé copánky takto půjdou. Některé možná ne.
2/ Pokud předchozí způsob nejde, tak musíš vzít kovovou špičku hřebenu/ hrot vidličky/pletací jehlici a rozďobat konec zacuchané části, aby povolila. Pak se dá vzít šmodrch do palců a ukazováčků obou rukou a a snažit se jej roztáhnout do stran (jako když si utahuješ vlasy/copánky v culíku sepjatém gumičkou). Pak vemeš hřeben a po cenťácích pomalu vyčešeš vlasy. Pak zas rozďobeš další část šmodrchu, roztáhneš, vyčešeč.... atd atd....až jej rozčešeš celý. Nebo můžeš průběžně zkoušet, jestli už by nešlo vytáhnout z něj vlasy (viz první způsob).
Někomu pomáhá na na zacuchanou část kápnout trochu oleje (oliváč...). Slyšela jsem i o použití majolky, který vlastně opět obsahuje olej. Vlasy ak víc po sobě klouzají. Může ale vzniknou i "blátíčko". Někmu jeho použití nemusí pomoci.
Moké vlasy se hůře rozčesávají (použití kondicioneru při rozčesávání), neb mokrý vlas mívá otevřené šupinky, které se do sebe zakusují a vlasy se lehčeji zacuchávají. Toto se děje především u jemných vlasů. Jsem přesvědčena, že je lepší rozčesávat nasucho. Pokud to nejde, tak použít olej, nebo standardní rozčesávače vlasů (prodávají se v drogerkách, nebo například v kanekalonu.cz "
Sprej proti zacuchání vlasů " a spol).

Pokud si rozplétáš hlavu sama a poprvé, pak bude lepší si nerozplést všechny copánky najednou, ale nejdříve rozplést jeden copánek a i si ho hned následně rozčesat. Mohla by si přijít o nervy, kdyby jsi to dělala vše najednou. Až budeš mít za sebou jeden, tak si rozpleť dalších deset či dvacet a postupně je rozčesej. Pak vem dalších 10-20 a celé to opakuj. Aby se ti rozpletené a i rozčesané prameny nepletly, sepni si je něčím (skřipce, gumičky...pinetky...). Ušetří ti to další nervy.

Při této fázi si vyčešeš spoustu vlasů. Hodně lidí to děsí. Nicméně denně vypadne 100 i více vlasů, které ti zůstaly v copánku, tedy jsou to tyto vlasy (vynásob si to délkou doby nošení copánků). Navíc čím delší vlas, tím je ho víc. A jak jsou vlasy nakrabacené, tak toho opticky vypadá opravdu dosti. Potvrzením liché domněky pak bývá mega objem copánkového culíku versus následného culíku už jen z vlasů. Je to ale klam.

 

Pokud máš smysl pro humor, tak teď nastává tvá chvíle. Vem foťák a vyfoť se. Takhle kudrnaté vlasy jsi asi nikdy neměla, nemáš-li i normálně afro. Je to někdo mezi Einsteinem a čověkem, který strčí prsty do elektriky :D Toto afro se dá využít i na maškarní ples, slet čarodejnic a podobné potlachy.

 

Po rozčesání šmodrchů si hlavu a vlasy umyj šamponem. Standardně se ma mít hlava dvakrát hned po sobě. V tomto případě možná i víckrát, neb vlasy jsou občas v takovém mastném obalu, který je potřeba narušit a odstranit.  Pak si vlasy zaslouží trochu péče , tedy použití kondicioneru či ještě lépe vlasové masky (např. gestil wonder). Po těchto posledních krocích už vlasy mají nazpět jejich původní strukturu, nikoli tvar afra.

 

Pokud sis copánky, vlasy během nošení neopalovala ohněm (i toto jsem už slyšela a byla jsem zděšena), pokud jsi nenosila copánky příliš dlouho, pokud jsi je neustále nevypínala do příliš uplých účesů a pokud jsi vlasy při rozplétání netrhala, měli by být stejné ba i lepší jak před napletením copánků. Mě osobně se stalo, že mě často svědilo mezi dvěmi konkrétními copánky a já se tam dost často drbala. A tak jsem si tam vydrbala pěšinku. Ta ale do pár týdnů zmizla, zarostla.

Při opakovaném pletení copánků se nemusí nic stát. Nicméně méně vlasaté by neměly nosit copánky příliš dlouho (max 3 měsíce). A vlasy každého si zaslouží alespoň po dvou (max tří letech) alespoň několikaměsíční pauzu, pokud nechce, aby vám začaly řídnout vlasy. 

 

Povolila jsemu tohoto příspěvku přidávání komentářů pro vaše další tipy při sundavání copánků. Z mé strany tedy nebude sloužit jako poradna, neb pro svou časovou zaneprázdněnost to tu nestíhám sledovat. Pardon. Příspěvky mimo téma budu mazat.

Pokud se ale budou týkat jazykové korektury textu, nebdu se zlobit a poděkuji Vám :)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Míša RASTA4U - Re: Dotaz

Ahoj,
jelikož si mnoho lidí nechává vlasy v copánky dorůst, tak opravdu není třeba se ostříhat nakrátko. Tohle se stane leda, když jsou copánky nekvalitně ulpeteny či rozpletačka nemá dostatek trpělivost. Ani po dreadech se nemusí člověk ostříhat (pokud nejsou opalovány,není používán vosk...). Daj se rozčesat i 10leté dready. A to je dost co řící ;)

Copánková Míša, RASTA4U

Eliška - Dotaz

Nemůže se stát, že si vlasy budu muset ostříhat na krátko? Jedné paní se to před deseti lety stalo a já se toho bojím
Prosím, poraďte, budu pak klidná

R4U-MÍŠA - Tip na nákup kosmetiky na rozčesávání

RASTA4U
38 min ·
Toto je momentálně nejlepší rozčesávadlo na šmodrchy po rozpletení copánků, co se mi dostalo pod ruce. A proč jej vlastně použít? Ušetří vám čas a nervy při rozčesávání. Tím spíš si pak ani neponičíte vlasy polámáním, potrháním a vlasy budete mít jako před napletením. Jen to chce před rozčesáváním (i ještě před rozpletením samotných copánků) párkrát pořádně umýt hlavu. Klidně dvakrát, třikrát a to buďto vašim normálním šamponem, nebo produkty "Braid Marinade" či "Breeze Shampoo" z téhož e-shopu.

https://www.afro-shop.cz/…/beaut…/24-ouchless-detangler.html
Braid Marinade - umytí copánků týden před rozplétáním, nanes totok na odrosty (jako masku, kondicioner) a spláchnout. Pak ještě jednou den před rozplétáním

Breeze Shampoo- prý je schopný z vlasů sundat kdejaký sajrajt... nevím, jestli Isabella říkala i lepidlo či žvýkačku.