Jdi na obsah Jdi na menu
 


OTEVŘENÉ COPÁNKY

 ...NEBOLI OPEN RASTA COPÁNKY

 

rasta4u-rasta001.jpgrasta4u-rasta002.jpgrasta4u-rasta003.jpgrasta4u-rasta004.jpgrasta4u-corny_036.jpg

Otevřené copánky neboli open rasta copánky jsou speciálním druhem copánků. Při jejich pletení se používá  dražší speciální ondulovaný kanekalon (umělé vlasy), kterých existuje nespočet tvarových druhů. Copánek se plete dlouhý jen pár centimetrů, dokud jsou v něm vaše vlasy (ideálně 5-20 cm). Po té se udělá speciální uzlík ( !nezakončuje se gumičkou! ) a zbytek délky se nechá kanekalon volně puštěný. Použije-li se vlnitý materiál, vzniká tak velmi bohatý, rozverný a neposedný účes.

POŽADAVKY PRO NAPLETENÍ OTEVŘENÝCH COPÁNKŮ:

Platí zde téměř to samé jako u copánků s běžným kanekalonem

  • Minimální délka vlasů je 10 cm. Díky většinou jiné struktuře vašich vlasů a kanekalonu (vaše rovné vlasy vs. divoké kudrliny kanekalonu) se copánek povětšinou plete, dokud v něm neskončí vaše vlasy. Proto je ideální délka  vlasů co nejkratší, 10 až cca 20 cm. Pokud by se zaplétaly delší vlasy, puštěný materiál by byl velmi krátký a neměl by takový efekt. Při delších vlasech doporučuji klasické kanekalonové zvlněné copánky. Ale to je na vás.
  • Ztrvalené vlasy nezaplétám! Mohly by se polámat.

  • Vlasy by měli být ideálně 1-2 týdny po barvení.

  • Copánky pletu na umyté vlasy. Umýt je stačí den před pletení. Dobré jen omezit použití kondicionérů, kůr a jiných dodatečných přípravků. Nechoďte ke mě s umaštěnou nebo zgelovanou hlavou. Děkuji :)

ÚDRŽBA A TRVANLIVOST OTEVŘEÝCH COPÁNKŮ:

Trvanlivost otevřených copánků je velmi závislá na péči, kterou copánkům dáte. Potřebná péče je pak zas odvislá od použitého materiálu.
Jak jsem již psala, materiálů je více druhů. Rozdělila bych je do dvou skupin: lehce udržovalelné špagetkové a copánkové kanekalony a větší péči vyžadující zvlněné a hladké kanekalony.

 

TYPY MATERIÁLU:

  • špagetkový vlnitý (zizi, classy curl, neat braid, spring roll, spring feel, twist soft, gaufre, elite)
  • špagetkový copánkový vlnitý / rovný (microzizi)
  • vlasoidní rovný / zvlněný (pony, emeraude, manaco, perle, african curl a jiné)


Lehce udržovatelné - špagetkové a copánkové

péče téměř totožná s klasickými copánky s umělým materiálem:

  • Myjí se dle vlastní potřeby (cca jednou za 1-2 týdny) šamponem bez kondicioneru, který se rozředí s vodou. Velmi časté namáčení vede k chlupacení (vylézání vlasů z copánků). V případě špatného počasí je lze dosušit fénem (vlažnějším vzduchem).
    V průběhu nošení copánků se vám mohou hodit i vlasové vody (DIXI na suché vlasy... k dostání v drogeriích), dětský olejíček (AVIRIL) a nebo přímo spray na copánky - Braid Spray 4in1 (nakupuji v obchodu salonu Rasta).
  • Občas je dobré vlasy pročísnout vlasy
  • Trvanlivost účesu je 3 - 5 měsíců.
  • P(r)o sundání copánků není nutné ostříhání se!
    Copánky se jednoduše rozpletou Po té se z nich vyčešou vlasy uvolněné za celé období nošení tohoto účesu a tedy nečesání vlasů (cca 60-100 vlasů za den).  Pro snadnější rozčesání vlasů jsou kondicionéry, olivový olej, ba i majolka :) . Pak doporučuji vlasy umýt a použít regeneraci či jinou výživnou kůru. Vlasy budou opět takové, jako před napletením.
    Pokud jste slyšeli o někom, kdo zkončil na ježka, pak mu je rozplétal netrpělivý člověk. Jelikož lze rozčesat i 12 leté dready, pak jde rozčesat vše! Hůře rozčesatelné dready vznikají nekvalitním upletením copánků, jejich nošením velmi dlouhou dobu, naprostou laxností k tomu co se vám v průběhu nošení tvoři pod copánky, netrpělivostí při rozplétání.


Máte-li problém či nejasnosti s rozplétáním, zeptejte se své pletařky, nebo si je od ní nechejte sundat. 
 

 

Péči vyžadující - vlnité a hladké:

Bez této péče se velmi záhy z volných konců stanou dready!

  •  Viz péče o první typ.
  • Je vhodné používat speciální olejový spray na volné konce. Na některé typy se používají ještě i vosky.
  • Je vhodné copánky před spaním splétat do copu a použít na jejich ochranu saténový šátek či čepec.
  • Bez této nutné péče se z copánků velmi záhy stanou dready.
  • Copánky při dobré péči vydrží maximálně 2 měsíce. 

 

 

Bude doplněno :-)


 Toto je pokus o nějaký snad alespoň trochu srozumitelný a přehledný text o otevřených copáncích. Jelikož vlasy, povahy i zvyky bělošek a černošek jsou různé, pak se najdou jistě i různé názory k tomuto tématu. Tento text vyjadřuje můj současný zodpovědný postoj k nim použitelný na evropských vlasech.
 

 

VZORNÍK BAREV ONDULOVANÉHO MATERIÁLU TU V PROKLIKU

 

 

Náhledy fotografií ze složky RASTA COPÁNKY OTEVŘENÉ (open braids)

RASTA4U-rasta001.jpg
RASTA4U-rasta002.jpg
RASTA4U-rasta003.jpg
RASTA4U-rasta004.jpg