Jdi na obsah Jdi na menu
 


ÚDRŽBA A TRVANLIVOST COPÁNKŮ:

Aneb jak pečovat o napletené copánky?

ÚDRŽBA A TRVANLIVOST COPÁNKŮ:

  • Jedná se o účes nenáročný na údržbu. Myjí se dle vlastní potřeby (cca jednou za 1-2 týdny) šamponem bez kondicionéru, který se rozředí s vodou.
    Pozor, velmi časté namáčení vede k chlupacení (vylézání vlasů z copánků). V případě špatného počasí je lze dosušit fénem (vlažnějším vzduchem).
    V průběhu nošení copánků se vám mohou hodit i vlasové vody (DIXI na suché vlasy... k dostání v drogeriích), dětský olejíček (AVIRIL od Alpy) a nebo přímo sprej na copánky - Braid Spray 4in1 (nakupuji v obchodu salonu Rasta, k dostání i v Kanekalon store a brněnském Afro shopu). Pokud copánky svědí a svědí, pak je momentální topka Jamaican Mango&Lime sprej proti svědění pokožky (Kanekalon store a Afro shop)
  • Vlasy rostou tak kolem 1cm za měsíc (mě 1,3 cm/měsíc), proto jsou po měsíci, dvou, třech ... měsících viditelné odrosty. Možností jak to řešit je víc:
    a/ Nevadí mi to - tak to je nejlepší varianta :)
    b/ Chci s tím něco udělat: můžeš si koupit šátky, čelenky a vesele je začít nosit. Můžeš si rozplést přední copánky a vzniklou ofinu si nechat zajímavě ostříhat. Nebo si můžeš nechat odrostlé copánky přeplést a to buď postupně všechny (chceš-li je nosit půl roku a déle, třeba kvůli dorůstání vlasů) a nebo si nejviditelnější copánky nechat přeplést (1-2 přední řady). Bohužel to nefunguje tak, že by se jen nějak upravily ty odrosty. Copánek se musí rozplést a znovu naplést od začátku.
  • Tento účes doporučuji nosit 2-3 měsíce. Jako maximum maxim pak považuji v některých případech max. 4 - 6 měsíců, protože vlasy odrůstají a zacuchávají se z důvodu nečesání. Dochází ke vzniku dreadů, které se hůře odstraňují. Pokud si v copáncích necháváš dorůstat vlasy a chceš je tedy nosit mnohem déle, je lepší si nechat copánky pravidelně přeplétat.

    Všimla jsem si, že lidi se zapletenými pouze částmi hlavy (ofiny, ostrůvky, podplety) a silnějšími copánky nosí copánky spíše po dobu 1-2 měsíce. U těchto účesů začnou často dříve vadit nositelům odrosty copánků. Tenké copánky lidi nosí déle (kolem 3 měsíců), tlusté spíš jen měsíce dva.
  • P(r)o sundání copánků NENÍ NUTNÉ OSTŘÍHÁNÍ SE. Copánky se dají rozplést. Chce to jen čas a trpělivost. Poté se z nich vyčešou vlasy uvolněné za celé období nošení tohoto účesu a tedy nečesání se (cca 60-150 vlasů za den).  Pro snadnější rozčesání vlasů jsou kondicionéry, olivový olej, ba i majolka :) . Pak doporučuji vlasy umýt a použít regeneraci či jinou výživnou kůru. Vlasy budou opět takové, jako před napletením.
    Pokud jste slyšeli o někom, kdo skončil na ježka, pak mu je rozplétal netrpělivý člověk. Jelikož lze rozčesat i 12 leté dready, pak jde rozčesat vše!
    Hůře rozčesatelné dready vznikají nekvalitním upletením copánků, jejich nošením velmi dlouhou dobu, naprostou laxností k tomu co se vám v průběhu nošení tvoři pod copánky, netrpělivostí při rozplétání...
    Máte-li problém či nejasnosti s rozplétáním, zeptejte se své pletařky, nebo si je od ní nechejte sundat, nabízí-li tuto službu.
  • Než se pustíte do samotného procesu rozplétání, věnujte prosím pozornost tomuto článku plnému tipů. Díky.
    https://www.rasta4u.com/clanky/sluzby/rasta-copanky/sundani-rasta-copanku.html

 

 

JAK SI MÍŠA COPÁNKY MYLA

Připravila jsem si osušku, šampon (bez kondicionéru a jiných zjemňujících látek) a půllitrovou PET láhev.
Do lahve jsem si nalila trochu šamponu a dolila vlažnou vodou. Lahev zavíčkovala, protřepala. Copánky jsem si namočila většinou ve stoje ve sprše. Při prvním mytí se nelekněte. Copánky fakt hodně ztěžknou. dost možná o 2-3 kila :D Směs šamponu s vodou v PETce jsem si nalila do pěšinek mezi copánky a kůži mezi copánky pořádně promnula. Úplně nejvíce praktické jsou PETky se sosáčky od Rajce a spol. Pokud mi ještě zbul šampon v láhvi, rozšejkovala jsem jej do pěny a tu nanesla do konečků copánků. Copánky promněte, ale moc intenzivně po jejich délce nedrbte. To jen tu kůži. Odrb copánku může podpořit chlupacení copánků! Po našampónování a promnutí je třeba šampon pořádně spláchnout vodou. Copánky potom ještě ve sprcháči trochu ždímněte od přebytečné vody.

Copánky jsem si zamotala  na 5-10-15 minut do osušky, abych z nich vysála ještě nějakou tu přebytečnou vodu a nedělala všade loužičky. Po té jsem nechala copánky volně schnout. Možná je taktické si hlavu a začátek copánků prosušit fénem viz níže. To aby se vám nezapařila hlava, nezačala svědit, nezačali se tvořit lupy... Copánky mi schnuli 5 i více hodin.

Copánky jsem si myla co 7-10 dní. Velice doporučuji to mít obdobně. Na první mytí a schnutí si vyhraďte dostatek času. Schnutí trvá docela dlouho. I více jak 5 hodin.

Někdo místo PETky používá sprejovou lahvičku, do které si také rozmíchá šampon s vodou. Směsku pak stříká do pěšinek.

SVĚDĚNÍ
Někdy se stane, že pokožka začne svědět. Něco je běžné, něco je třeba řešit. Nicméně bacha na škrábání! Čím více si budete škrábat hlavu, tím víc vás bude svědit, stejně jako tomu je u štípanců komárů. Tak fakt opatrně ;) Pokožka svědí:
1/ po napletení z nezvyku tahu. Pokožku namažte viz 4. bod.

2/ když si dostatečně spláchnete šampon vodou.

3/ když už chce hlava umýt. Pomůže ti hlavu umýt.

4/ když je hlava čerstvě umytá, svědí napnutá pokožka. Pomůže ti pokožku natřít něčím mastným (dětský či pleťový olejíček, pleťový krém, kokosový olej...). Nanes trochu mastného přípravku na prsty, promněte je a protřete si pěšinky mezi copánky. Někteří lidé to dělají preventivně hned po umytí, po napletení.

4/ velice zřídka to je alergií na umělé vlákna. Jelikož je dnes v kdejaké textilii umělé vlákno, asi byste měli předem tušit, že umělý materiál nesnesete ani na hlavě. V tomto případně zkusit zirtec a spol a když to nepomůže, tak holt rozplést.

Může pomoci si hlavu přelít octovou vodou. Malounko octa, hodně vody.  Tato směs je schopna neutralizovat pokožku i materiál. Černý čaj pokožku taky zklidní.

PUPÍNKY
Čas od času se někomu objeví. Většinou na kontuře vpředu, nebo zezadu hlavy. Většinou krátce po napletení copánků. Je t z nezvyklého tahu od copánků.  Jak z toho ven? místo nedrbte. Jen by se to ještě zhoršilo, vyskákaly bratříčci... Noste volnější účesy (ne upnuté drdoly a culíky, které situaci ještě zhoršují).
Na pupínky můžete nanést kosmetiku na akné, heřmánkový/řepíkový čaj (ve sprejové lahvičce značka ideál), černý čaj zklidní, tea tree olej, aloe...levandulový olej.

FÉN
Na prosušení, vysušení a dosušení copánků je možné použít fén na maximálně střední teplotu. Pro jistotu. Čas sušení to trochu zkrátí. Nicméně...

​POZOR NA SLUNÍČKO!

Ve slunných dnech si především v prvních dnech nošení copánků dejte pozor na odkrytou pokožku hlavy vystavenou slunci. Může se lehce spálit. Fajn je si pěšinky namazat opalovacím krémem a ještě lépe opalovacím olejem. Klidně 30 i 50 faktor. Jen bacha na husté krémy padesátky, které se špatně roztírají. Proto je ten olej lepší. Olej či krém si naneste v malém množství na bříška prstů, promněte prsty a pak si natřete pěšinky.

OFINA 

Máte-li volnou ofinu, je možné ji mýt samostatně častěji (nad umyvadlem…), nebo prodloužit čas mezi mytími použitím suchého šamponu (ne na copánky, ale na vlasatou ofinu!).

Náhledy fotografií ze složky spraye, vlasové vody...

 

 

Náhledy fotografií ze složky spraye, vlasové vody...